sâmbătă, 7 iunie 2008

Instalarea Programelor Pornind De La Codul Sursă Partea a IV-a

Instalarea Programelor Pornind De la Codul Sursă Partea a IV-a
Dezinstalarea programului

Avantajul folosirii programului checkinstall pentru instalarea pachetelor pe care le compilăm singuri se poate vedea când dorim sa dezinstalăm programul în cazul în care nu mai dorim să-l folosim. Astfel pentru dezinstalarea programului se folosește managerul de pachete specific desktopului folosit. Astfel pentru mediul Gnome vom folosi Synaptic managerul de pachete (pentru mediul KDE se va folosi Adept).

Din meniul principal al mediului Gnome selectăm System -> Administration -> Synaptic package manager.
Se va deschide o fereastră ca în figura18:



figura18

Din această fereastră căutăm pachetul pe care dorim să-l dezinstalăm, efectuăm clic dreapta pe pătrățelul verde din stânga denumirii pachetului (sau clic dreapta pe numele pachetului) și se va deschide un meniu contextual așa cum se poate observa în figura19:

figura19

Din meniul contextual selectăm opțiunea „Mark for Complete Removal” pentru cazul în care dorim să dezinstalăm inclusiv fișierele de configurare. Vom face acest lucru în cazul in care nu vom mai instala prea curând programul dezinstalat sau în cazul în care am avut ceva probleme cu instalarea și rularea programului si dorim să-l dezinstalăm pentru a face o nouă instalare a „curată” a programului.

După validarea opțiunii din meniul contextual, se va deschide o nouă fereastră de atenționare, în care ni se prezintă un rezumat al acțiunilor ce se vor executa. Dacă suntem de acord cu ele le validăm prin apăsarea butonului „Apply” așa cum se poate observa în figura20:

figura20

OBSERVAȚII:
1. dacă folosim checkinstall pentru instalarea pachetelor create de noi vom avea și un pachet deb pe care îl putem arhiva (pe un mediu la alegere) pentru utilizare ulterioară.
2. dacă folosim checkinstall pentru instalarea programelor create vom putea folosi managerul de pachete al mediului desktop pentru dezinstalarea programelor.
3. dacă folosim checkinstall pentru instalarea programelor nu mai avem nevoie directorul care conține codul sursă și în consecință îl putem șterge împreună cu tot ce conține el (mai puțin pachetul deb dacă îl mai dorim).

Un comentariu:

  1. am citit cu un deosebit interes aceste tutoriale, le gasesc extrem de utile, pacat ca nu sunt mai la "suprafata", a trebuit sa sap ceva dupa ele,

    Multa bafta, si imi doresc si eu ca intr-o zi sa ajung sa pot oferi ajutor substantial comunitatii UBUNTU.

    RăspundețiȘtergere