vineri, 18 iulie 2008

Synapic - Administratorul de pachete - Partea a-II-a

Meniul Setări - Opțiunea Arhive software

În acest meniu putem alege, adăuga sau elimina arhive de programe.
Arhivele software conțin programe pe care le putem instala în sistemul nostru, programe care nu au fost instalate implicit odată cu sistemul.

Administratorul de pachete Synaptic este un program complex și ne
permite să gestionăm tot (sau aproape tot) ce ține de pachete prin intermediul unei singure interfețe.

Revenind la arhivele software, acestea pot fi configurate și apelând o alta interfață din meniul System->Administration->Software Sources, dar când lucrăm cu pachetele este mult mai comod să apelăm programul de configurarea a surselor de programe prin intermediul opțiunii Repositories (Arhive Software) din meniul administratorului de pachete.

Astfel fie că apelăm sursele software din meniul principal Gno
me fie că le apelăm din administratorul de pachete Synaptic suntem întâmpinați de următoarea fereastră:

figura9. Synaptic - Fereastra principală Arhive Software

Fereastra conține mai multe pagini:
  • Software Ubuntu (Ubuntu Software)
  • Software de la terți (Third-party Software)
  • Atualizări (Updates)
  • Autentificare surse (Authentication)
  • Statistici (Statistics)
Pagina Software Ubuntu

Aceasta este pagina care conține opțiunile cele mai importante de care avem nevoie pentru buna fun
cționare a sistemului.

Opțiunea „Canonical-supported Open Source software (main)”
Aici sunt găzduite programele de tip gratuit și cu codul sursă deschis. Acestea sunt dezvoltate pentru Ubuntu direct de echipa de dezvoltare Canonical. Avem nevoie de ele și bifăm opțiunea.


Opțiunea „Community-maintained Open Source software (universe)”
Aici sunt găzduite programe de tip gratuit și cu codul sursă deschis menținute și dezvoltate de com
unitate. Acestea nu sunt menținute direct de echipa de dezvoltare Ubuntu. Exemple de programe din aceste arhive: amsn, glabels, isomaster, miro, stardict, tellico, widelands, aptoncd, audacious, audacity, banshee, blender, bluefish, clamav, dvd95, dvdauthor, eclipse și multe altele, foarte multe. Avem nevoie de acestea și bifăm opțiunea.

Opțiunea „Proprietary drivers for devices (restricted)”
Aici sunt găzduite drivere pentru plăci grafice, plăci de rețea, plăci de sunet, etc, ce nu pot fi incluse în arhivele mai sau universe din cauza licențelor producătorilor. Dacă vrem să ne funcționeze aceste dispozitive trebuie să bifăm această opțiune. Prin aceasta suntem de acord cu licențele sub care sunt distribuite driverele respective și mai ales, foarte
important, ne obligăm să respectăm aceste licente.

Opțiunea „Software restricted by copyright or legal issues (multiverse)”
Aici sunt găzduite programe gratuite sau nu dar care, toate, au licențe restrictive (de gen EULA). Exemple de programe
din aceată categorie: alien-arena, flashplugin-nonfree, glest, lame, mkisofs, mplayer, mythtv, povray, sun-java și multe, multe altele. Avem nevoie de ele așa că bifăm opțiunea. Aceasta înseamnă că suntem de acord implicit (și uneori explicit) cu licențele sub care sunt lansate programele respective.

Butonul „Download from”

De aici alegem serverul ce conține arhivele alese de unde descărcăm programele ce dorim să le instalăm. Implicit serverul este stabilit funcție de oglinda de unde am descărcat CD-ul inițial de instalare a sistemului. Dar cu ajutorul acestui buton putem modifica acest server. Opțiunile sunt: Main (a
nu se confunda cu main care se referă la arhivele software), Server from United States și Other (Altele). Dacă alegem Main vom alege ca server pe cel din Marea Britanie, serverul Canonical. Dacă alegem Other vom putea selecta un server (oglindă) local. În primul caz avem avantajul că este actualizat mai des dar viteza de descărcare este limitată. În cazul al doilea avem avantajul că viteza de descărcare este foarte mare (caracteristică rețelelor de tip metropolitan) dar avem dezavantajele legate de actualizarea arhivelor și cât de serioase sunt serverele respective (uneori serverele sunt oprite).

Opțiunea „Programe instalabile de pe CD sau DVD”
Aici este prezent implicit discul pe care l-am folosit la
instalare. Acesta mai conține programe care nu au fost instalate implicit odată cu sistemul. Discul de instalare este organizat ca arhivă software. Dacă am creat prin diverse metode un CD organizat ca arhivă software (o metodă este utilizarea programului AptOnCD), atunci il putem adăuga aici și la nevoie îl putem folosi bifându-l. Dacă introducem discul în unitate vom fi întâmpinați de un mesaj prin care ni se va propune să îl adăugăm la sursele software. Dacă alegem să îl adăugăm atunci acesta va apărea în listă alături de CD-ul de instalare și când dorim să instalăm ceva de pe el îl bifăm.

Pagina „Third-Party Software”

Această pagină arată ca în figura de mai jos:
Aici putem adăuga arhive software noi pentru versiunea de Ubuntu pe care o folosim. Atenție mare ce fel de arhive folosim din mai multe motive. Primul motiv ar fi cel legat de seriozitatea surselor adăugate. Al doilea motiv este acela al tipului de arhivă folosit: de exemplu dacă avem instalat Hardy Heron nu vom adăuga arhive software pentru Intrepid Ibex sau pentru Gutsy Gibon.

Pentru a adăuga adresa unei noi arhive software se apasă butonul Add

Liniile care descriu adresa de internet care conține arhivele software pe care dorim să le adăugăm trebuie să fie de forma:

deb http://ppa.launchpad.net/c-korn/ubuntu hardy main

Se copiază linia respectivă în fereastra de dialog care se deschide. Apoi se închide pagina „Third-party Software”.
Vom fi atenționați că s-au modificat sursele și trebuie să actualizăm lista de programe. Și o vom face.

Cam atât se poate spune despre Synaptic pentru a-l putea folosi cu succes la instalări și dezinstalări de programe.



post în lucru ......

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu